Prémium Home Staging

StílusTér Blog

StílusTér Blog

5+1 tuti tipp hogyan legyél profi selejtező!

2016. július 14. - Kis Németh Marcsi

Ragaszkodsz a tárgyaidhoz? Nem kell félni, nem fog fájni!

A Home Staging szemszögéből tekintve a selejtezésre, ez a második lépés az után, hogy a lakáseladás mellett döntöttél. Mérlegre kell tenned, mi is tartozik a legfontosabb tárgyaid közé. 

Kezdjük azzal, hogy gondold végig, mik azok az emlékek, amikhez ragaszkodsz és nagyon fontosak a számodra.

Én úgy gondolom, a fontos és imádott kisebb tárgyak általában egy-két  közepes dobozba beleférnek. Ha szép emlékek fűződnek hozzá, akkor remélhetőleg kikerülnek a polcodra és/vagy a faladra. A nagyon fontos dolgokat soha nem a szekrény legmélyén tárolod és nem öt évente egyszer nézel rájuk, vagy esetleg akkor sem.

Az igazi emlék elsősorban ott van a szívedben, másodsorban pedig jó rá nézni, vagy néha-néha elővenni és visszagondolni a hozzá fűződő élményekre. Ha valamiről azt sem tudod, hogy létezik vagy hosszú évekig a szekrényben "porosodik", akkor az valószínűleg nem a fontos tárgyak csoportjába tartozik.

tq5k17c378.jpg

Persze, nem kérdés, hogy lakáseladástól függetlenül is, szükség van pár évente egy-egy kiadós selejtezésre. Ha esetleg te is úgy érzed, összenyom a házad, ettől nem érzed jól magad a bőrödben, akkor ezt a lépést neked is meg kellene lépned, ne félj belevágni, ne halogasd!

Nem könnyű elkezdeni, én is tudom,én sem voltam mindig ilyen tudatos. Nehéz volt fejben átállítani jó pár évvel ezelőtt az agyamat, és a lakáseladásunk előtti pillanatig azt hittem, én már milyen sok mindent kidobtam, eladtam, vagy elajándékoztam. Persze ez nem így volt. Volt még mit selejtezni, pár hónapja jöttem csak igazán rá, milyen jó teljesen felszabadítani a lakást a sok lomtól, és ha hiszed ha nem, ez lelkileg is egy csomó változást hozott az életembe/életünkbe.

Szerintem a lakásod állapota tükrözi az aktuális lelkiállapotodat is. Egy őszinte, jól átgondolt profi selejtezéssel a változás is beköszönt az életedbe. Nem csak a lakásod lesz szebb, könnyen és gyorsan eladható, hanem a lezárás előtt álló dolgaid is lezárulnak, és az álmaid végre elkezdenek beteljesedni! 2 in 1!

Nézzük tehát lépésről-lépésre, hogyan segíti az eladást és a jó közérzeted egy profi selejtezés.

1.  Hangolódj rá lelkileg!

Eldőlt, eladod a lakásod, jöhet a felkészítés, de HOGYAN? Ott állsz a lakás közepén és azt sem tudod, mivel kezdj neki?! Hangolódj rá lelkileg. Találd ki, hogyan fog majd kinézni a nappali, a hálószoba, a konyha, stb. Tervezgess, rajzolgass, tervezd meg mi hol fog állni, és akkor máris tisztán fog látszani, hogy egy-egy helyiségben pontosan hány bútorra is van szükséged.  Az összes többi máris „selejtezhető” (de hogy ezekkel mi is történjen, arról picit később).

8y0edx4vp9.jpg

Nem kell elkapkodni, elég, ha fejben ráhangolódsz, megtervezed a végeredményt, álmodozol hogyan is fog kinézni mikor piacra dobod. Így már el is indultál a selejtezés felé, pedig még gyakorlatilag hozzá sem kezdtél.

2. Haladj lépésről-lépésre!

A hosszú évek alatt rengeteg holmit halmozunk fel, csak gyűlnek és gyűlnek! Jön a "minden jó lesz valamikor valamire" mondat, amit én is ezerszer halottam már. Gondolom így vagy vele te is!

Most végre itt az idő, hogy szobáról-szobára átnézz mindent és elengedj végre olyan tárgyakat, amiket évek óta nem használtál, vagy épp azt sem tudtad, hogy vannak.

60rzgxhd06.jpg

Válassz ki egy szobát, elviekben már kitaláltad milyen bútorok maradnak. Így pontosan tudod, hogy hány szekrény, polc, komód stb. áll majd a rendelkezésedre, hogy a kiválogatott cuccaidat elnyelje.

Pakolj ki a szekrényekből, pakolj le a polcokról és minden tárgyat mozgass meg (persze ne egyszerre).

Nyiss három dobozt vagy zsákot: Megtartom - Eladom - Elajándékozom kupacokat és már indulhat is a selejtezés!

A Megtartom kupacod maximum annyi lehet, amit kényelmesen, szellősen a szobában megmaradt polcok és szekrények el tudnak nyelni. Nem az a cél, hogy mindent újra visszagyömöszöljünk, hanem hogy elengedjünk olyan tárgyakat amiket már nem használunk.

Ha szükséges, kérj segítséget a családtól, barátoktól. Egy külső szem mindig jobban látja, mi az amihez nem érdemes ragaszkodnod.

3. Rég nem használt tárgyaidat, ruháidat ajándékozd vagy add el!

A selejtezésben az a jó, hogy a lakásban megrekedt tárgyak új életre kelnek. Miért jó a szekrény mélyén tárolni valamit, amit nem használsz? A birtoklási vágy, hogy valami az enyém és ez nekem boldogságot okoz, akkor jó ha HASZNÁLOD IS! Természetesen most nem azokról a tárgyakról beszélek amik szezonálisak. Mert értelemszerűen a karácsonyi díszeket attól még eltesszük és nem dobjuk ki, mert csak egy évben egyszer használjuk. Ellenben, ha van olyan karácsonyi díszed, girlandod vagy akármid, amit az elmúlt három-öt évben soha nem használt a család, akkor az csak helyfogó, azt nyugodtan elengedheted.

A kiselejtezett, elengedett tárgyak mehetnek is a következő két, Eladom és az Elajándékozom kupac valamelyikébe. 

Gondolj csak bele, ha az évek óta elő sem vett ruhákat, használati tárgyakat, nem használt bútorokat elengeded, helyet csinálsz az újnak! Lehet régóta vágysz valamire ami nem tud megérkezni hozzád, mert nincs hová. Ha a szekrény mélyén „porosodó” tárgyak új gazdához kerülnek, végre valaki örülni fog neki és nem utolsósorban használni fogja!!! Ez jó neked, jó az új tulajdonosnak és én hiszek benne, hogy jó a tárgyaknak is.

4. Eladási és ajándékozási ötletek:

Az elajándékozásra vagy eladásra várt holmijaidat fotózd le és tedd fel egy facebook csere-bere és adok-veszek csoportba. Én ezeket a csoportokat szeretem a legjobban.

Rengeteg ilyen zárt vagy nyitott csoport van. Írd be a facebook keresőbe csere-bere, adok-veszek, tuti sokat ki fog adni. Vannak csak tematizált csoportok is, amik kifejezetten a bútor vagy gyerekruha, női ruha, cipő táska eladásokat segíti. Van pl. egy Ikea és Kika bútorok adás vétele, adja magát a cím, hogy ide mit lehet feltölteni.

Mutatok pár facebook csoportot az elinduláshoz:

-Akkor  a már említett IKEA, KIKA adok-veszek:

https://www.facebook.com/groups/379722582166266/?fref=ts

-IKEA, KIKA, JYSK adok-veszek:

https://www.facebook.com/groups/1422826214601169/?fref=ts

-Bútorok és lakásdekorációk adás-vétele:

https://www.facebook.com/groups/489551734519514/?fref=ts

Régi vagy megunt bútorok amik csak útban vannak:

https://www.facebook.com/groups/234294833346431/?fref=ts

-Csere-bere, használt sporteszközök és ruhák eladása/vétele:

https://www.facebook.com/groups/378873602198630/?fref=ts

A sor végtelen. :-)

Érdemes még keresgélni, mert nem tudom hol laksz, de biztos vagyok benne a Te környékeden is vannak ilyen és ehhez hasonló csoportok, dögivel. Minél kevesebbet kell egy-egy cuccért utazni, annál könnyebb eladni vagy odaajándékozni. 

Ezek a csoportok szerintem jobbak mint a "hivatalos" apróhirdetési oldalak. Ha neked mégis ők a favorit, akkor természetesen oda is nyugodtam felpakolhatod. 

k51r58qjqb.jpg

A facebook csoportokon kívül van más lehetőség is, keress például garázsvásárokat ahová a te holmijaidat is elviheted, de ha nem találsz a lakásod közelében, akkor hirdess meg egyet te magad!! (és ehhez nem kell feltétlenül garázs) Készíts egy facebook albumot, oda tedd fel a képeket amiket az eladandó holmijaidról fotóztál, jelölj ki egy napot amikor elmehetnek személyesen is megvenni, vagy elvinni, és hívd meg rá az összes ismerősödet, plusz kérd meg őket, hogy ők is osszák meg az idővonalukon, hogy minél több embert elérhessen a jó hír, garázsvásárt tartasz!

5. Dobozolj!

A válogatás alatt kezdj el már dobozolni is, mert hamarosan költözni fogsz és jobb előbb túl lenni ezen a fázison is. Egy jól felkészített lakás hamar elkel, így érdemes már becsomagolni és eltenni a ritkábban használt holmikat. A dobozokat lásd el felirattal és már így pakold be a szekrénybe. Csak azt a pár személyes dolgot tartsd elől, amit mondjuk egy utazás alkalmával vinnél magaddal. Egy selejtezés és dobozolás sok idő. Hetek, hónapok. (Kinek mennyi). Ez az idő elég arra, hogy elengedd a nem használt tárgyaidat és felkészülj lelkileg a költözésre. Tekints úgy a selejtezésre és a dobozolásra mint egy ajándékra. Ez az idő ami segít felkészülni az újra és segít lezárni, elengedni a múltat!

+1 tipp 

Ha marad pár (NEM TÚL SOK) a költözéshez már összecsomagolt dobozod, amik nem fértek el a szekrényben, vagy olyan bútorod, ami most nem segítik az eladást, de az új lakásodba, házadba magaddal szeretnéd vinni, akkor ezeket a következőképpen tárolhatod.

-Vidd el rokonokhoz, barátokhoz akik pár hónapra tárolni tudják neked, kerülgetés nélkül.

-Bérelj ki egy raktárat és helyezd el ott őket.

-Tedd be a saját tárolódba, de figyelj oda, mert a vevő ezt is megakarja majd nézni, így ne faltól-falig zsúfold be a cuccaidat, lehessen azért látni mekkora is az a tároló.

A felkészített lakásban semmiképpen sem lehet olyan doboz vagy bútor ami nem segíti az eladást.

De vigyázz!!! Csak olyan bútorokkal tedd ezt meg, amiket imádsz és hiányozni fognak, nehogy úgy járj, hogy tulajdonképpen nincs is rá szükséged, és a rokonok vagy barátok nyakán ragad. Vagy fizeted a raktár bérleti díját hosszú évekig fölöslegesen.

c332pcv8d0.jpg

Egy jól átgondolt és profi selejtezés segíti a házad, lakásod felkészítését, eladását (Home Staging). És nem utolsósorban a lakás mellett a te lelked is felszabadul!

Csak nyerhetsz vele!

Ha tetszett a cikkünk, akkor kérlek oszd meg, hogy mások is elolvashassák és csatlakozz az Otthome Stage facebook közösségéhez, ITT! Sok új és friss hírekkel várunk szeretettel! 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyaddelalakasod.blog.hu/api/trackback/id/tr6012564333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása